W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z serwisu lublin.eu oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.Zamknij

Drukuj stronę do PDF Grzegorz Linkowski

Imie: Grzegorz
Nazwisko: Linkowski
Płeć: mężczyzna
Profesja: menedżer kultury

Reżyser, scenarzysta i producent filmów dokumentalnych. Pomysłodawca i dyrektor dziesięciu edycji Międzynarodowego Festiwalu Filmów Dokumentalnych "Rozstaje Europy". Obecnie kieruje pracami Lubelskiego Funduszu Filmowego. Animator wielu przedsięwzięć artystycznych oraz społeczno-kulturalnych o tematyce wielokulturowej.

Filmografia i spektakle
Scenariusz


2013 NASZ PROFESOR PAPIEŻEM
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria, Producent wykonawczy

2013 WYBACZYĆ WSZELKIE ZŁO
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria, Producent wykonawczy

2012 STRAŻNIK PORANKA
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria, Producent wykonawczy

2009 NIEWYGODNY
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria

2008 LUBLIN - LWÓW. MIASTA FILMOWE
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria - współpraca

2008 ŚWIAT WEDŁUG BŁAZNA
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria

2007 HISTORIA PEWNEGO SUMIENIA
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria, Kierownictwo produkcji

2007 HISTORIA PEWNEGO SUMIENIA. SPOTKANIE
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria, Kierownictwo produkcji

2006 SPACER Z DZIENNIKIEM
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria

2005 PROBOSZCZ MAJDANKA
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria

2004 TECZKI
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria, Producent

2003 MARSZ ŻYWYCH
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria, Producent wykonawczy

2002 ŚWIĘTE DZIECI
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria

2001 POLSKI WIĘZIEŃ SYJONU
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria

2000 PRZED SIERPNIEM BYŁ LIPIEC
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria

1999 - 2000 ALFABET KOTA
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria

1998 ...BARDZO PRZYJEMNE MIASTO
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria

1998 BALLADA CHASYDZKA O NOWYM ROKU
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria

1997 ...WPISANY W GWIAZDĘ DAWIDA - KRZYŻ.
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria

1997 DAS WUNDER VON PODOLIEN
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria

1996 BRACIA TEGO SAMEGO BOGA
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria

1995 GDZIEŻ JESTEŚCIE PRZYJACIELE MOI...
Film dokumentalny
Scenariusz

1995 PÓŁTORA MIASTA
Film dokumentalny
Scenariusz

1994 KAPLICA DWÓCH ŚWIATÓW
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria

1993 ŚWIĘTA GÓRA GRABARKA
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria

1993 ŻYDZI KAZIMIERSCY
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria

Reżyseria

2013 NASZ PROFESOR PAPIEŻEM
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria, Producent wykonawczy

2013 WYBACZYĆ WSZELKIE ZŁO
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria, Producent wykonawczy

2012 STRAŻNIK PORANKA
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria, Producent wykonawczy

2009 NIEWYGODNY
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria

2008 ŚWIAT WEDŁUG BŁAZNA
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria

2007 HISTORIA PEWNEGO SUMIENIA
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria, Kierownictwo produkcji

2007 HISTORIA PEWNEGO SUMIENIA. SPOTKANIE
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria, Kierownictwo produkcji

2006 BALLADA O DOMU
Film dokumentalny
Reżyseria

2006 SPACER Z DZIENNIKIEM
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria

2005 PROBOSZCZ MAJDANKA
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria

2004 TECZKI
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria, Producent

2003 MARSZ ŻYWYCH
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria, Producent wykonawczy

2002 ŚWIĘTE DZIECI
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria

2001 POLSKI WIĘZIEŃ SYJONU
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria

2000 PRZED SIERPNIEM BYŁ LIPIEC
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria

1999 - 2000 ALFABET KOTA
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria

1998 ...BARDZO PRZYJEMNE MIASTO
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria

1998 BALLADA CHASYDZKA O NOWYM ROKU
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria

1997 ...WPISANY W GWIAZDĘ DAWIDA - KRZYŻ.
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria

1997 DAS WUNDER VON PODOLIEN
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria

1996 BRACIA TEGO SAMEGO BOGA
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria

1994 KAPLICA DWÓCH ŚWIATÓW
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria

1993 ŚWIĘTA GÓRA GRABARKA
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria

1993 ŻYDZI KAZIMIERSCY
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria

Producent wykonawczy

2013 NASZ PROFESOR PAPIEŻEM
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria, Producent wykonawczy

2013 WYBACZYĆ WSZELKIE ZŁO
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria, Producent wykonawczy

2012 STRAŻNIK PORANKA
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria, Producent wykonawczy

2003 MARSZ ŻYWYCH
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria, Producent wykonawczy
Reżyseria - współpracaschowaj

2008 LUBLIN - LWÓW. MIASTA FILMOWE
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria - współpraca
Kierownictwo produkcjischowaj

2007 HISTORIA PEWNEGO SUMIENIA
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria, Kierownictwo produkcji

2007 HISTORIA PEWNEGO SUMIENIA. SPOTKANIE
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria, Kierownictwo produkcji


Producent

2004 TECZKI
Film dokumentalny
Scenariusz, Reżyseria, Producent
Współpracaschowaj

2003 PÓŁ ŻYCIA W CIEMNOŚCIACH
Film dokumentalny
Współpraca
Opieka artystycznaschowaj

2009 WYŁĄCZNOŚĆ
Film fabularny - krótkometrażowy
Opieka artystyczna


Nagrody indywidualne

2011 SPACER Z DZIENNIKIEM
Gdynia (Ogólnopolski Festiwal Filmowy "Niepokorni, Niezłomni, Wyklęci") Wyróżnienie

2008 ŚWIAT WEDŁUG BŁAZNA
Niepokalanów (Międzynarodowy Festiwal Filmów Katolickich) II Nagroda w kategorii filmu dokumentalnego za "wzruszającą opowieść o świecie ludzi niepełnosprawnych, którzy dzięki wiejskiemu teatrzykowi i aktorstwu udowadniają jak wiele znaczy dla nich możliwość "podzielenia się sobą", co uzyskują dzięki opiece, zainteresowaniu i zrozumieniu świata "ludzi normalnych"

2008 ŚWIAT WEDŁUG BŁAZNA
Łódź (Festiwal Mediów "Człowiek w zagrożeniu") Nagroda Stowarzyszenia Miłośników off Kultury SMoK

2008 ŚWIAT WEDŁUG BŁAZNA
Lwów (Międzynarodowy Festiwal Niepodległego Kina "KinoLew") Wyróżnienie

2006 PROBOSZCZ MAJDANKA
Niepokalanów (Międzynarodowy Festiwal Filmów Katolickich) II Nagroda w kategorii filmu dokumentalnego

2004 MARSZ ŻYWYCH
Nowy Jork (The New York Festivals) Certyfikat Finalisty

2004 ŚWIĘTE DZIECI
Niepokalanów (Międzynarodowy Festiwal Filmów Katolickich) Wyróżnienie

2004 ŚWIĘTE DZIECI
Łódź (Ogólnopolski Przegląd Katolickich Programów Telewizyjnych i Radiowych) Wyróżnienie

2003 MARSZ ŻYWYCH
Warszawa (Międzynarodowy Festiwal Filmowy "Żydowskie Motywy") Nagroda Specjalna Ministra Spraw Zagranicznych Włodzimierza Cimoszewicza

2003 MARSZ ŻYWYCH
Łódź (Festiwal Mediów "Człowiek w zagrożeniu") Nagroda Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Łodzi

2002 ŚWIĘTE DZIECI
Kielce (Festiwal Form Dokumentalnych "Nurt") Nagroda Specjalna

1999 BRACIA TEGO SAMEGO BOGA
Smoleńsk (Międzynarodowy Festiwal Filmowy "Złoty Witeź") Nagroda "Srebrna Cerkiew"

1999 ...WPISANY W GWIAZDĘ DAWIDA - KRZYŻ.
Kraków (MF Telewizyjnych Filmów i Programów Etnicznych) Grand Prix "Korzenie"

1998 ...WPISANY W GWIAZDĘ DAWIDA - KRZYŻ.
Odessa (Międzynarodowy Festiwal Filmowy "Złoty Witeź") Nagroda Specjalna Ministra Kultury i Sztuki Ukrainy

1998 ...WPISANY W GWIAZDĘ DAWIDA - KRZYŻ.
Niepokalanów (Międzynarodowy Festiwal Filmów Katolickich) III Nagroda w kategorii filmu dokumentalnego

1997 ...WPISANY W GWIAZDĘ DAWIDA - KRZYŻ.
Kielce (Festiwal Form Dokumentalnych "Nurt") Nagroda Główna "Złoty Nurt - Wydarzenie Nurtu"

1997 ...WPISANY W GWIAZDĘ DAWIDA - KRZYŻ.
Kielce (Festiwal Form Dokumentalnych "Nurt") Nagroda Publiczności

1996 BRACIA TEGO SAMEGO BOGA
Nagroda Prezesa Zarządu TVP za najlepszą realizację filmu z cyklu "Małe Ojczyzny"

Aktualności (2)

03.07.201711:26
Złote góry po śmierci dla Andrzeja Kota! Dlaczego?
Więcej
26.06.201709:47
W ramach obchodów Wielkiego Jubileuszu 700-lecia Miasta Lublin, 28 czerwca, odbędzie się premiera filmu Grzegorza Linkowskiego „Zwierze na papierze” oraz uroczyste odsłonięcie elewacji – memento Andrzeja Kota, wybitnego artysty, grafika, mistrza sztuki kaligraficznej i drukarskiej, projektu Jarosława Koziary. Wydarzenia maję charakter otwarty.
Więcej
Warning: mkdir(): No such file or directory in /var/www/edito/lib/EditoError.php on line 358 Warning: chmod(): No such file or directory in /var/www/edito/lib/EditoError.php on line 359 Warning: fopen(gfx/_logs/error_02_d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e.xml): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/edito/lib/EditoError.php on line 380 Warning: mkdir(): No such file or directory in /var/www/edito/lib/EditoError.php on line 358 Warning: chmod(): No such file or directory in /var/www/edito/lib/EditoError.php on line 359 Warning: fopen(gfx/_logs/error_02_d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e.xml): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/edito/lib/EditoError.php on line 380