W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z serwisu lublin.eu oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.Zamknij

Drukuj stronę do PDF Skwery miejskie

SKWERY POWSTAŁE Z PROJEKTU "MIEJSCE DLA CIEBIE"

Projekt "Miejsce dla Ciebie" to pomysł Biura Miejskiego Architekta Zieleni na nadanie nowego wizerunku mikroprzestrzeniom w centrum miasta. Realizacja projektu polegała na zagospodarowaniu małych, zielonych fragmentów terenu w taki sposób, aby stały się one przyjazne dla mieszkańców i nabrały całkiem nowego, funkcjonalnego charakteru.

W ramach projektu "Miejsce dla Ciebie" powstało pięć skwerków, które łączy kilka wspólnych elementów – ławki z betonu architektonicznego pokryte drewnem, ledowe podświetlenie pod siedziskami, odciśnięty na betonowych elementach ławek wzór przestrzenny tworzący pattern powtarzający się na wszystkich elementach.

Pierwszy z nich zlokalizowany jest przy ul. Lipowej 15, w sąsiedztwie cmentarza i przystanku autobusowego. Teren ma nieregularny kształt przypominający trójkąt. Rośnie na nim miłorząb, który ma tytuł pomnika przyrody oraz robinie, daglezja, lipy, które uzupełniono krzewami hortensji, szałwii, przywrotnika oraz rozplenicy. Równolegle do drogi, od strony cmentarza ustawiono żelbetowe pylony. Na jednym z nich znajduje się tabliczka z informacją o historii tego miejsca. Całość dopełnia ledowe podświetlenie ławek, które po zmroku nadaje temu miejscu wyjątkowy charakter. 

Drugi skwer mieści się również przy ul. Lipowej, jednak po przeciwnej stronie cmentarza między budynkami nr 10-12. Jest to niewielki teren, kształtem przypominający prostokąt. Kompozycja tego miejsca oparta jest na symetrii. Na rabacie centralnej posadzono rośliny takie jak: bodziszek, jeżówka, malwa, szałwia i tawułka. Dookoła ustawiono 8 ławek, które otoczone są krzewami lilaka i tawuły.

Kolejny skwer mieści się przy ul. Chmielarczyka w pobliżu przystanku autobusowego na skrzyżowaniu ciągów pieszych. Miejsce to charakteryzuje nieregularny kształt przypominający trapez. Ławki ustawione zostały w taki sposób, aby skupić się na wygodzie ludzi i dostosować teren do codziennego użytkowania umożliwiając swobodną komunikację. Znajdują się tam rośliny runianki, funkii i jaśminowca wonnego.W pobliżu ławek zamontowano zdrój wody pitnej w taki sposób, aby każdy spragniony mógł napić się wody w cieniu drzew.

Następny skwer zlokalizowany jest na skrzyżowaniu ulic Hempla, Peowiaków i Kołłątaja w sąsiedztwie Centrum Kultury. Obok skweru stoi stacja roweru miejskiego. Ze względu na kształt terenu, betonowe ławki zostały ustawione w kształt łukowato wygięty. Elementem, dodającym atrakcyjności tego miejsca jest stalowy monocykl, który za pomocą napędu rowerowego uruchamia zdrój wody pitnej.  

Ostatnim skwerem, który został przekształcony z projektu "Miejsce dla Ciebie" jest fragment ulicy Krótkiej przy Krakowskim Przedmieściu. W centralnym punkcie ustawione zostały betonowe ławki z drewnianym siedziskiem oraz betonowe donice z krzewuszką i laurowiśnią. Uwagę przyciąga jeden z elementów do siedzenia, czyli pomarańczowa kostka wykonana z tworzywa sztucznego. Kolor kostki, jak i również jej miejsce nie zostały wybrane przypadkowo, ponieważ nawiązują do znajdującej się wcześniej w tym miejscu pomarańczowej budki z kurczakami.

SKWER - UL. BIEDRONKI

Skwer przy ul. Biedronki to miejsce w sąsiedztwie szkoły podstawowej, niedaleko parku Jana Pawła II. Dzięki rewitalizacji powstało miejsce umożliwiające komfortowy wypoczynek mieszkańców dzielnicy Czuby Południowe. Na tym terenie, przed wprowadzeniem zmian znajdowały się lipy, jabłonie oraz roślinność trawiasta i synantropijna, jak również plac zabaw dla dzieci i zewnętrzna siłownia dla dorosłych. To nieogrodzone miejsce służyło głównie jako wybieg dla psów.

Na potrzeby mieszkańców postanowiono zmienić ten teren w wielofunkcyjny skwer dla ludzi w każdym przedziale wiekowym.

Teren został podzielony na dwie strefy – "cichą" i "głośną" z zachowaniem istniejących szlaków komunikacyjnych. W części "cichej" zostały wprowadzone miejsca do odpoczynku biernego z kącikiem dla seniorów. Część "głośna", oprócz istniejącego wcześniej placu zabaw, wyposażona została w tzw. Street Work Out oraz stworzono polanę piknikową. Na skwerze powstały również utwardzone ścieżki piesze. Obie strefy skweru oddzielone zostały od siebie nasadzeniami z drzew i krzewów, które stanowią barierę wizualną oraz ograniczają hałas.

Roślinność, którą użyto do nasadzeń na skwerze stanowią drzewa – głóg, śliwa i wiśnia; krzewy liściaste – irga, żylistek, hortensja, jaśminowiec, tawuła, lilak oraz krzewuszka; pnącza – powojnik i wiciokrzew oraz 3 odmiany róż i kolekcja bylin i ziół.

logo ekolublin