Sprawozdanie z posiedzenia KDO - 21.04.2023 r.

24.04.202309:05
1. Jako KDO, na wniosek Przewodniczącej, Anny Dąbrowskiej, wystosowaliśmy pismo do Wydziału Bezpieczeństwa Mieszkańców i Zarządzania Kryzysowego, MOPR oraz Pana Sekretarza Miasta, z prośba o uwzględnienie rekomendacji Lubelskiego Społecznego Komitetu Pomocy Ukrainie w sytuacjach relokacji mieszkańców punktów zbiorowego zakwaterowania a także o uczestnictwo w posiedzeniach KDO. Pismo macie Państwo w poprzednich wiadomościach od Anny Dąbrowskiej.

2. Polityka integracji migrantów/ek Miasta Lublin - uzgodniono, że fakt pracy nad polityką zaprezentowany zostanie dyrektorom wydziałów podczas comiesięcznego spotkania w dn. 9 maja. W kolejnym etapie, pisemnie, zaprosimy odpowiednich dyrektorów wydziałów/instytucji do udziału w pracy sektorowo.

3. 24 maja Stowarzyszenie Homo Faber planuje spotkanie na temat sytuacji romskiej.

4. W ciągu najbliższych czterech lat dobrze byłoby zastanowić się nad możliwością udziału migrantów/ek w wyborach do Rad Dzielnic.

5. Społeczność białoruska: ile osób z Białorusi jest w Lublinie? Na grupie, na której przekazywane są zaproszenia na spotkania społeczności, jest ok. 70 osób, z czego aktywnie w wydarzeniach uczestniczy 20 osób. Jeśli chodzi o studentów z Białorusi w Lublinie - jest ich 1255. Zameldowanych w 2022r. było niespełna 1000 osób.

6. Zapotrzebowanie na wsparcie Straży Miejskiej jeżeli chodzi o lekcje języka angielskiego dla strażników.

7. Mamy nowego Konsula Ukrainy w Lublinie, Pana Olega Kuts. Witamy!

8. Płast wraz z UNHCR przygotowuje piknik podczas Dnia Uchodźcy, pewnie 18.06 w niedzielę. Pracuje też nad obozami dla dzieci z Ukrainy latem, będzie to o połowę mniej dzieci niż w 2022r., bo środków mniej (UNICEF zmniejszył kwotę, w tym roku da się objąć max 500 dzieci). Trwają rozmowy z Fundacją Ukrainian Children in Action, by objąć 200-300 dzieci ukraińskich przebywających w Polsce również obozami. Wciąż brakuje pieniędzy i brakuje rąk do pracy jeśli chodzi o strukturę Płastową w Polsce, bo zainteresowanie rodziców objęciem ich dzieci płastowaniem jest ogromne z powodu podtrzymywania więzi z Ukrainą.

9. Baobab - w przyszły piątek będzie Dzień Międzypokoleniowy, będzie wspólne gotowanie, koncert stypendystów, fotobudka, rysowanie wielopokoleniowych rodzin. Warto połączyć to z miejskimi i ESM-owymi obchodami Europejskiego Dnia Solidarności Międzypokoleniowej.

10. Z końcem czerwca kończy się program dystrybucji żywności dla rodzin ukraińskich. Do tej pory przekazano 350 ton żywności (WOW).
W przyszłym tygodniu do rodzin objętych programem trafi pismo po ukraińsku, że program się kończy i co dalej. Obecnie trwają prace nad przekonaniem Oxfamu, żeby sfinansował kolejny etap działania, czyli budowanie samopomocowych kół ukraińskich.

11. UMCS uruchomił studia II stopnia na kierunku Migracje i Mobilność. Jest to profil ogólnoakademicki, są to studia uzupełniające magisterskie.

12. Urban Clubs - projekt zakończony, teraz trwa nagrywanie podcastu. W przyszłym tygodniu festiwal międzypokoleniowy ze Strefą Dorastania.

13. Rozpoczyna się program Przedsiębiorcze Dzieciaki z Łuckiem

14. Trwa cykl spotkań ze studentami zagranicznymi w związku z rosnącą liczba spraw karnych. W uczelniach powołano pełnomocników ds. kontaktów z policją.

15. Praca dla osób z UA - zmienił się profil osób poszukujących pracy, jest więcej mężczyzn oraz osób o mniej aktualnych kwalifikacjach (typu praca biurowa bez języków obcych), jest też mniej ofert.

16. Forum Młodych Naukowców - tam też będą przykłady z UA.

17. Sempre a Frente: Spilno - po zawirowaniach finansowych jest szansa na utrzymanie do października; działa świetlica dla dzieci, jest tam 4 dzieci z Ukrainy; w Centrum POmocy Dzieciom również udzielane jest wsparcie osobom z Ukrainy, zarówno psychologiczne jak psychiatryczne. Niedługo będzie projekt z FDDS finansowany ze środków UNICEF na wsparcie psychologiczne.

18.Złożenie deklaracji przystąpienia do KDO Fundacji Siła w Jedności.

Facebook Obywatelski Lublin