Sprawozdanie z posiedzenia KDO - 25.08.2023 r.

29.08.202312:57

Spotkanie w Baobabie z udziałem reprezentantów:

• Fundacji Ośrodek Kultury Białoruskiej Doświed
  • Fundacji Siła Jedności
  • Stowarzyszenia Homo Faber
  • Urzędu Miasta Lublin – Wydziału Strategii i Przedsiębiorczości Urzędu Miasta Lublin
  • Urzędu Miasta Lublin - Biura Partycypacji Społecznej

Punkty omówione na spotkaniu:

1. Fundacja Siła Jedności zajmuje się obecnie dystrybucją żywności dla osób najbardziej potrzebujących, przy wsparciu MOPRu. Kontakt do Fundacji: +48 573 286 987.

2. Dyskusje dotyczące Budżetu Obywatelskiego i zaangażowania migrantów w proces głosowania. Propozycja stworzenia filmów przez Stowarzyszenie Homo Faber w różnych językach, wyjaśniających procedurę i zachęcających do udziału.

3. Nowe inicjatywy na rzecz migrantów w Homo Faber, obejmujące powitania nowych mieszkańców Lublina poprzez spacery, warsztaty tematyczne i wykłady. Toczą się również rozmowy dotyczące otwarcia punktu dla cudzoziemców zajmującego się bezpieczeństwem, przeciwdziałaniem rasizmowi i dyskryminacji. We wrześniu rozpocznie się cykl regularnych spotkań „przy stole” z mieszkańcami i migrantami.

4. Homo Faber planuje aktywności na punktach zbiorowego zakwaterowania, obejmujące stały kalendarz działań z myślą o ułatwieniu dostępu do nich mieszkańcom tych punktów.

5. Wydział Strategii i Przedsiębiorczości Urzędu Miasta Lublin : Wzmożone zainteresowanie studiami w Polsce ze strony studentów z Zimbabwe, Ugandy oraz innych regionów Afryki. Rosnące zainteresowanie studentów z Argentyny i Brazylii. Obserwowany spadek liczby studentów z Ukrainy i wzrost z Białorusi. Około 50% studentów uczestniczących w letnich kursach w Lublinie decyduje się pozostać w mieście.

6. We wrześniu/październiku planowane warsztaty i seminaria mające na celu prace nad polityką integracji migrantów. Zapraszamy do przesyłania nam propozycji tematów które chcieliby Państwo poruszyć oraz listy ekspertów, których chcieliby Państwo zaprosić do udziału w tych spotkaniach.

Facebook Obywatelski Lublin